Управління справами
Національної академії наук України

Головна


Відшкодування орендарем земельного податку

       На численні запити організацій НАН України з питань  відшкодування орендодавцю вартості земельного податку орендарем та  відповідно роз’яснень, наданих  Державною податковою службою у м. Києві від 11.01.2013 №328/10/06-406,  Управління справами НАН України повідомляє наступне. 
       Відповідно до  ст. 9 Податкового кодексу України плата за землю належить до загальнодержавних податків і зборів.
       Згідно із ст. 796 Цивільного кодексу України (далі за текстом – ЦКУ) одночасно з правом найму  будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) наймачеві надається право користування земельної ділянки, на якій вони знаходяться, а також право користування земельною ділянкою, яка прилягає до будівлі або споруди, у розмірі, необхідному для досягнення мети найму.
       Плата, яка справляється з наймача будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), складається з плати за користування нею і плати за користування земельною ділянкою (ст. 797 ЦКУ).
       Тобто, компенсація сум земельного податку орендодавцю є частиною вартості послуг з оренди, яку сплачує орендар.
       Таким чином, у разі якщо орендар відшкодовує земельний податок орендодавцю згідно з умовами договору оренди нежилого приміщення, то таке відшкодування вважається частиною оплати вартості послуг оренди, є складовою частиною операції з постачання послуг і, відповідно, є об’єктом оподаткування ПДВ.
       Кошти, що надходять орендодавцю – бюджетній установі у вигляді компенсації витрат на утримання наданого в оренду нерухомого майна, комунальних послуг і енергоносіїв, до бази оподаткування такої бюджетної установи не включається та ПДВ не оподатковується.

Завантажити лист

Повернутися до рубрики